Ura lyhyesti. Pekka Loiri (s. 1946) opiskeli taidegraafikko Aukusti Tuhkan graafisessa koulussa vuosina 1971—1972. Ennen oman studionsa perustamista hän työskenteli suunnittelijana mainostoimistoissa sekä Art Directorina kustannusliikkeessä. Oman graafisen suunnittelun yrityksensä Studio Pekka Loiri (aiemmin Original Loiri Oy) hän perusti vuonna 1983.

Loiri on tehnyt laajasti alan opetustyötä 1980-luvulta lähtien. Hän on toiminut Mainosgraafikkojen koulun opettajana ja rehtorina vuosina 1983—1997 sekä Taideteollisen korkeakoulun lehtorina vuosina 1983—1997. Lisäksi hän on opettanut taideteollisuusalan korkeakouluissa kaikissa Pohjoismaissa ja Krakovan taideakatemiassa sekä luennoinut ja pitänyt työpajoja Meksiko Cityn, Pekingin, Pariisin, Soulin, Torinon, Taiwanin ja Ustin design-korkeakouluissa. Loiri on osallistunut maailman merkittäviin julistenäyttelyihin, ja hänen julisteitaan on kymmenissä julistekokoelmissa ympäri maailmaa. Töitä on julkaistu useissa alan julkaisuissa, ja hän on toiminut tuomarina useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Vuodesta 2004 lähtien Loiri on toiminut Lahden julistebiennalen (nykyisin julistetriennale) presidenttinä. 

Palkinnot ja tunnustukset. Loiri on saanut Valtion taideteollisuuspalkinnon vuonna 1984 ja Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin vuonna 2010. Hänet on valittu Vuoden Graafikoksi vuonna 1991 ja palkittu graafisen taiteen Vuoden Platinahuipulla vuonna 2009.

Loirin kansainvälisistä tunnustuksista mainittakoon esimerkiksi New Yorkin teatterijulistekilpailun kultamitali vuonna 1991, Coloradon julistebiennalen ensimmäinen palkinto vuonna 1993, Osnabrück Theatre Plakat Biennalen kunniamaininta vuonna 1997, The Icograda Excellence Award Helsingin kansainvälisessä julistebiennalessa vuonna 1997, Grand Prix AUG design Global Crises -julistenäyttelyssä vuonna 2009 sekä useita kultamitaleja Graphis Posters -julkaisun kilpailuissa. Loiri on Union of Designersin ja Aalto-yliopiston kunniajäsen sekä Honorary Council of BICM, Mexicon jäsen.

Erikoistumisalue. Loiria pidetään yhtenä suomalaisen julistetaiteen uranuurtajista. Julistesuunnittelun lisäksi Loirin erikoisalaa ovat kirjagrafiikat, yritysten kokonaisvaltaisten graafisten ilmeiden suunnittelu sekä logojen ja yritystunnusten muotoilu.

Kädenjälki. Iskevä, esteettinen ja ymmärrettävä ovat Pekka Loirin aatteita, ja ne näkyvät myös hänen töissään.  Loiri vannoo yksinkertaisuuden ja vähäeleisyyden nimeen, ja hänet tunnetaan sekä selkeistä linjoistaan että voimakkaista väreistään. Hänen ”vähemmän on enemmän” -ajatuksensa perustuu usein yhteen, yksinkertaiseen ideaan. Vaikka Loirin työt ovat selkeitä ja näyttävät aluksi helpoilta, niiden pelkistetyn tyylin sekä puhtaan ja rikkaan värimaailman takana on enemmän kuin mitä katsoja ensinäkemältä oivaltaa.

Suunnittelufilosofia. Loirin muotoilijan ideologian ja filosofian lähtökohtina ovat yksinkertaisuus ja vähäeleisyys. Häntä viehättävät skandinaavinen minimalistisuus sekä konstruktivismi, mutta myös saksalainen, italialainen ja japanilainen muotoilu. Työssään Loiri tavoittelee ajattomuutta, eivätkä alati vaihtuva muoti tai trendit kiinnosta häntä. ”Kun ei seuraa muotia, on ainakin teoriassa mahdollista olla avantgardisti”, Loiri perustelee filosofiaansa. Ajanjaksojen ja aikakausien kerrostumat sen sijaan saavat hänen töissään näkyä, sillä niitä ei voi eikä tarvitsekaan vältellä.

Inspiraation lähteet. ”Inspiraatio tulee, kun istuu työhuoneen pöydän ääreen. Muotoilu ja arkkitehtuuri kiinnostavat ja inspiroivat. Musiikki elähdyttää eniten. Schubert, Mahler, Mozart ja Verdi imponoivat kuten monet muut menneiden aikojen säveltäjämestarit. Niitä eivät muodit ja trendit ole syrjäyttäneet, mutta kyllä niistä kuulee, milloin ne on sävelletty – ajatonta! Luonto ei sen sijaan ole minulle inspiraation lähde. Luonnossa liikkuminen on minulle mieluista ja vietän paljon aikaani Puulaveden saaressani. Siellä tyhjennetään pää, vierotetaan kroppa paineista ja ladataan voimia työntekoon.”

Esikuvat. ”Studiojumaliani ovat sellaiset yksinkertaisuuden mestarit kuin Kaj Frank ja Dieter Rams. Heidän täydellinen yksinkertaisuuden hallintansa kestää vuosikymmenestä toiseen. Kuvittajista ihailuni kohteita ovat olleet mm. tšekki Josef Lada, kosmopoliitti Heinz Edelmann ja piirtämisen maailmanmestari bulgarialainen Iliya Beshkov.”