Ura lyhyesti. Esa Ojala (s. 1948) valmistui graafiseksi suunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1973 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1990. 1970-luvulla Ojala työskenteli graafisena suunnittelijana mm. Marimekolla ja Martelalla. Vuodesta 1983 lähtien hän on ollut osakkaana ja suunnittelujohtajana useissa graafisen suunnittelun toimistoissa.

Ojala on tehnyt laajasti alan opetustehtäviä ja toiminut opettajana Mainosgraafikkojen koulussa ja luennoitsijana Aalto yliopistossa, Lapin yliopistossa sekä Vilnan taideakatemiassa Liettuassa. Hän on ollut mukana kehittämässä graafisen suunnittelun alaa Grafia ry:n, Graafiset muotoilijat ry:n ja Julisteen ystävät ry:n puheenjohtajana sekä Valtion muotoilutoimikunnan jäsenenä. Ojala on pitänyt töistään 10 omaa näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla ja osallistunut yli 130 yhteisnäyttelyyn ympäri maailmaa. Hän on toiminut myös tuomaristo- ja asiantuntijatehtävissä useissa Euroopan maissa.

Palkinnot ja tunnustukset. Ojala on saanut Valtion taideteollisuuspalkinnon vuonna 1990, ja hänet on valittu Vuoden Graafikoksi vuonna 2000. Tasavallan presidentti myönsi Ojalalle professorin arvonimen vuonna 2017. Ojala on moninkertaisesti palkittu graafikko, joka on voittanut uransa aikana lukuisia ammatillisten kilpailujen palkintoja. 

Erikoistumisalue. Ojala on suunnittelijana monipuolinen. Hän on työskennellyt yritys-, tuote-, julkaisu-, juliste- sekä näyttelygrafiikan alueilla. Erityisesti Ojala tunnetaan yritysgraafikkona ja julisteiden suunnittelijana.  

Kädenjälki. Ojalan töille on tyypillistä runsas värien käyttö ja suuret selkeät kuva-aiheet. Suunnittelun lähtökohtana on kuitenkin aina kulloinenkin tehtävä, johon pyritään löytämään tilanteeseen sopiva persoonallinen visuaalinen tyyli omakohtaisuutta unohtamatta. 

Suunnittelufilosofia. ”Teen aina suunnittelua tiettyyn tarpeeseen. Pyrin suunnittelullani auttamaan asiakastani saavuttamaan juuri hänelle tärkeän päämäärän. Haluan olla suunnittelutyössäni laaja-alainen, osallistun siksi alan järjestötyöhön ja olen mukana opetustyössä. Lopulta on käynyt niin, että työ ja harrastus ovat löytäneet toisensa hyvällä tavalla. Tiedostan voimakkaasti vastuun työssäni, sillä sen tulokset vaikuttavat parhaimmillaan suuriin ihmisjoukkoihin.”

Inspiraation lähteet. ”Kerrytän inspiraatiovarantoani jatkuvasti seuraamalla valppaasti kuvataidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua sekä lukemalla runsaasti kirjoja ja lehtiä. Seuraan televisiosta erilaisia sarjoja ja dokumentteja. Myös luonto ilmiöineen on tärkeä innoite. Mutta jos jäisin vain odottelemaan inspiraatiota tässä ja nyt, työ saattaisi jäädä tekemättä. Uskon, että inspiraatio kyllä löytyy, kunhan vain tarttuu rivakasti työhön. Silloin myös alitajunta pääsee ratkomaan tehtävää.” 

Esikuvat. ”Minulla on eri elämän alueilla useita esikuvia, joiden ajatuksia, toimintamalleja sekä tuotantoa olen seuraillut omaksi opikseni. Ihailen kirjailija Antti Tuurin insinöörimäistä täsmällisyyttä ja ahkeruutta hänen luovassa kirjoitustyössään. Innostun yhä uudelleen taiteilija Ahti Lavosen informalistisista suurista maalauksista. Hämmästelen tekstiilitaiteilija Maija Isolan suuria värikkäitä ajattomia kangaskuvioita. Elokuvaohjaaja David Lynchin elokuvien visuaalisuus ja teollinen äänimaailma on kiehtovaa. Tanskalaisen graafikon Per Arnoldin julisteiden pelkistyneisyys, värikkyys ja leikkisyys innostaa. Ministeri Lauri Tarastin analyyttinen näkemys yhteiskunnan ilmiöistä ja laaja toiminta kulttuurin hyväksi on ihailtavaa.”